SLUŽBY


Vyšetrenie cudzincov

Lekársky posudok pre imigračné účely akceptovaný cudzineckou políciou SR



Konzultácia a očkovanie pred cestou do zahraničia

Pre jednotlivcov, expedície, cestovné kancelárie



Vyšetrenie a terapia po návrate zo zahraničia

Pre jednotlivcov, pre potreby zamestnávateľa


Vyšetrenie cudzích štátnych príslušníkov


Vstupné lekárske prehliadky pre cudzincov

(podľa § 124 zákona č. 404/2011 Z. z. o pobyte cudzincov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov podľa výnosu MZ SR č. 11943/2011 – OL, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o vydávaní dokladu, že cudzinec netrpí chorobou, ktorá ohrozuje verejné zdravie)

Lekárske potvrdenie z našej kliniky je akceptované na všetkých pobočkách cudzineckej polície v SR


Zdravotný preukaz

Na základe vyšetrení vykonaných v našom zariadení vydávame aj zdravotný preukaz.


Odber krvi / Blood sampling / Одбер Крови

Odber krvi je každý deň od 7:30 do 12:00

Blood sampling is daily from 7:30 to 12:00

Сбор крови производится ежедневно с 7:30 до 12:00


Výsledky vyšetrení / Results of the examinations / Результаты экзаменов

Výsledky vyšetrení sa odovzdávajú cudzincom každý deň od 12:30 do 14:30

The results of the examinations are handed over to foreigners every day from 12:30 to 14:30

Результаты иностранцам можно взять каждый день с 12:30 до 14:30


Zaslanie potvrdenia o absolvovaní vyšetrenia cudzokrajných chorôb/ Sending confirmation of passing an examination of imported diseases/Отправка подтверждения о сдаче экзамена на иностранные заболевания.

Výsledky vyšetrení Vám môžeme zaslať na Vašu domácu adresu alebo priamo na Vami určené Oddelenie Cudzineckej polície PZ, v rámci celej Slovenskej republiky

We can send you the results of the investigation to your home address or directly to your designated Foreign Police Department, within the whole of the Slovak Republic

Мы можем выслать вам результаты расследования по вашему домашнему адресу или напрямую в ваше назначенное отделение полиции по делам иностранцев на всей территории Словацкой Республики.

Konzultácia a očkovanie


Ideálny čas na návštevu našej ambulancie je minimálne 4-8 týždňov pred plánovaným odchodom, pred dlhodobým pobytom v zahraničí aj skôr.  Avšak ani ako „last minute“ cestovatelia by ste nemali túto konzultáciu vynechať.

Poradíme Vám

– ktoré očkovania sú pre Vás vhodné

– aká je vhodná prevencia malárie

– ako môžete minimalizovať riziko iných nákaz

– ako minimalizovať iné zdravotné ťažkostí (výšková choroba, venózna trombóza…)

– pomôžeme s vybavením lekárničky aj pre extrémne situácie a dobrodružné expedície

Pred dlhodobým pobytom alebo pri ceste do odľahlých oblastí, je vhodné absolvovať zubné a u žien aj gynekologické vyšetrenie.

Pri chronickom ochorení je potrebné pred cestou navštíviť príslušného odborníka, napr. diabetológa, alergológa alebo internistu a požiadať o odporučenie a predpis liekov, ktoré by boli potrebné pri zhoršení stavu.


  • Zdravotné riziká súvisiace s cestovaním
  • Prevencia
  • Očkovanie
  • Cestovná lekárnička

Hlboká venózna trombóza

Pri dlhodobom sedení v lietadle sa môže objaviť mierny opuch dolných končatín, prípadne vzniknúť aj krvná zrazenina v hlbokých žilách dolných končatín. Nebezpečnou komplikáciou býva jej zanesenie krvným prúdom do pľúc – pľúcna embólia.

Rizikové faktory: dehydratácia, vek nad 60 rokov, prekonaná trombóza dolných končatín v minulosti, kŕčové žily, operácia alebo úraz v nedávnej minulosti, tehotenstvo, užívanie antikoncepcie, srdcovo-cievne choroby a onkologické ochorenia.

Prevencia: pravidelný strečing a cvičenie, občasné prechádzky v chodbičke lietadla, užívanie dostatočného množstva tekutín, používanie kompresívnych podkolienok u rizikových pacientov. Pri vysokom riziku je potrebné užiť pred cestou lieky, ktoré znižujú zrážanlivosť krvi.

Riziká z vody

Plávanie v mori – ohrozenie rôznymi morskými živočíchmi a koralmi, najlepšou prevenciou je vyhýbať sa kontaktu s nimi.

Potápanie – nezabudnite si zabezpečiť poistenie aj na túto aktivitu, pri potápaní v malarických oblastiach nesmiete užívať ako profylaxiu Lariam, minimálne 12 hodín po jednorazovom ponore necestovať lietadlom.

Kúpanie v stojatých a pomaly tečúcich vodách (ale ani na brehu rýchlo tečúcich riek) v tropických oblastiach – neodporúča sa, nakoľko hrozí nákaza schistosomiázou, leptospirózou, voľne žijúcimi amébami, ako aj rôznymi patogénmi spôsobujúcimi hnačkové ochorenia.

Riziká z vysokej nadmorskej výšky

Pri výstupe nad 3000 m nm. sa u 75% ľudí objavujú mierne príznaky výškovej choroby, ich vznik závisí od individuálnej predispozície a rýchlosti výstupu. Najčastejšie prejavy sú bolesti hlavy, nevoľnosť, strata chuti do jedla, malátnosť, nedostatok dychu a nespavosť. Symptómy sa zhoršujú v noci, postupne pri procese aklimatizácie do niekoľkých dní vymiznú.

Ak sa pridružuje porucha koordinácie, bolesť hlavy sa zintenzívňuje, je vhodné zostúpiť aspoň o 300 m, kde môže do 24h dôjsť k výraznému zlepšeniu. 

Pri ťažkej rozvinutej výškovej chorobe dochádza k psychickým zmenám, neschopnosti chôdze a ťažkostiam s dýchaním. V tomto prípade je potrebné okamžite zostúpiť minimálne o 600 m. 

Ak sa rozvinie opuch mozgu a pľúc je potrebné pacienta okamžite evakuovať a poskytnúť mu lekársku pomoc.

Prevencia: pomalý výstup, pokiaľ je možné nenechať sa dopraviť do výšok lietadlom ani autom, najlepšie je začať stúpať pred 3000 m nm, od 3 000 m nm denne stúpať len o 300 m. Keď začínate mať príznaky výškovej choroby, je vhodné spomaliť tempo, prípadne ostať na mieste, a ak príznaky neustupujú, tak klesať. Takisto je dôležité piť dostatok tekutín, nefajčiť, nepiť alkohol, neužívať lieky na spanie ani na ukľudnenie, jesť vysoko kalorickú stravu a hlavne nepreceňovať svoje schopnosti. Ako prevenciu Vám môžme predpísať acetazolamid, prípadne poskytnúť balíček prvej pomoci pri HAPE, HACE.

Riziká z vysokých teplôt a vlhkosti

Prevencia úpalu a prehriatia spočíva v obmedzení aktivít na slnku, hlavne ak sa nachádzate v horúcom a vlhkom prostredí. Je dôležité piť dostatok tekutín s obsahom potrebných iónov a nosiť pokrývku hlavy.

Riziká z UV žiarenia

V tropických a subtropických oblastiach je potrebné sa vyhýbať priamemu slnečnému žiareniu od obeda do 2h poobede, nosiť klobúk a oblečenie s dlhými rukávmi, používať slnečné okuliare a natierať sa vode odolným opaľovacím krémom s vysokým ochranným faktorom. Nie je vhodné si hneď po plávaní líhať na slnko, pri pobyte vo vysokohorskom prostredí je potrebné nosiť klobúk a chrániť si aj krk, používať slnečné okuliare s bočnými a nosnými krytmi.

Ochorenia prenosné hmyzom

Mnohé ochorenia sú prenášané komármi (malária, japonská encefalitída, žltá horúčka, dengue, chikungunya filariózy..), kliešťami (kliešťová encefalitída, Lymská borelióza, týfus..), muchami (filariózy, leišmanióza, spavá choroba), blchami (mor) a plošticami (Chagasova choroba). Najdôležitejším prvkom ochrany je používanie repelentov so 40-50% obsahom DEET, IR3535 alebo Icardinu. Ďalej je potrebné nosiť dlhšie oblečenie, spať pod moskytiérami, mať ochranné siete na oknách, používať elektrické alebo iné odpudzovače hmyzu.

Ohrozenie zvieratami

Najnebezpečnejšia zoonóza je besnota, ochorenie s takmer 100% smrtnosťou. Pri ceste do rozvojových krajín je potrebné vyhýbať sa kontaktu so psami a mačkami, s netopiermi, šakalmi, líškami a inými voľne žijúcimi zvieratami, po každom poranení zvieraťom vyhľadať lekársku pomoc pre postexpozičnú profylaxiu besnoty, ako aj prevenciu tetanu.

Pri prvej pomoci je nutné ranu ihneď vymyť mydlom a pod prúdom vody, vydezinfikovať následne vyhľadať lekársku pomoc, aj v prípade, že ste boli predtým zaočkovaní. Cestovatelia bez predchádzajúceho očkovania musia byť preočkovaní do 24 hodín od expozície.

V oblastiach s výskytom jedovatých hadov, pavúkov a škorpiónov je potrebné vždy vidieť na miesto, kde stúpate alebo kde dávate ruky, je potrebné vyhýbať sa neprehľadným zatrávneným povrchom, nosiť vysoké topánky. Vhodné je spať pod zapravenou moskytiérou, nikdy nie na zemi. V noci sa pohybovať len s baterkou.

Nehody a zranenia

Väčšina úmrtí turistov je spojená s týmito udalosťami. Preto pred cestou nezabudnite na adekvátne poistenie, správajte sa rozumne a zbytočne neriskujte. Nie je vhodné nadmerné užívanie alkoholických nápojov a drog, je potrebné vyhýbať sa nočným prechádzkam v nebezpečných oblastiach, pri státí na semaforoch a križovatkách je potrebné sa presvedčiť, či sú všetky dvere na vozidle uzamknuté, a takisto je dôležité byť informovaný o aktuálnej bezpečnostnej situácii v danej krajine. V niektorých krajinách nie je povolené používanie fotoaparátov a kamier v blízkosti vlakových staníc, letísk, vodných priehrad, a môžete byť zatknutý pre podozrenie zo špionáže.

Častou príčinou úmrtí turistov sú autonehody, preto pri prechádzaní cez cestu si buďte vedomí, že auto môže prísť z inej strany, ako ste zvyknutí, treba mať na pamäti, že miestni vodiči nemajú vo zvyku dávať prednosť chodcom ani dodržiavať akékoľvek pravidlá cestnej premávky. Neprepravujte sa preplnenými trajektami, autobusmi a vlakmi, počas jazdy z dopravných prostriedkov nevyskakujte.

Pri plávaní nepožívajte alkoholické nápoje, nikdy neplávajte sami, a neplávajte počas odlivu, aby vás nestrhol morský prúd.

Riziká z vody a potravín

Hnačka cestovateľov: postihuje až 80% turistov. Hnačku môže sprevádzať zvracanie, bolesti brucha a horúčka. Vo väčšine prípadov sa jedná o bakteriálne ochorenie, na jej vzniku sa však môžu podieľať aj vírusy a parazity.

Prevencia: v krajinách so zníženým hygienickým štandardom je potrebné dbať na hygienu rúk, potravín a vody, tzn. konzumovať len vodu originálne balenú vo fľašiach, ak nie je dostupná, tak vodu prevárať, filtrovať alebo dezinfikovať pomocou tabliet. Čo sa týka potravín, mali by sme sa riadiť heslom ešte z koloniálnej éry: „wash it, peel it, cook it“. Takisto je potrebné vyhýbať sa konzumácii ľadu, čerstvej listovej zeleniny, konzumácii nedostatočne tepelne upraveného mäsa, vajec a morských živočíchov, ako aj konzumácii nepasterizovaného mlieka.

Liečba: diéta, črevné dezinficiens, dostatok tekutín a iónov, v prípade komolikácií antibiotiká.

Vírusové hepatitídy (A a E): primárne postihujú pečeň. Prenášajú  sa fekálno-orálne, úzkym kontaktom s chorým, kontaminovaným jedlom a nápojmi. Medzi hlavné príznaky patrí malátnosť, zvýšená telesná teplota, abdominálny dyskomfort, žlté sfarbenie sklér a kože. Riziko pre cestovateľov pri hepatitíde A a E je vysoké hlavne pri návšteve oblastí s nízkym hygienickým štandardom. Prevencia: Umývanie rúk, vyhýbanie sa potenciálne kontaminovanému jedlu a vode, očkovanie proti hepatitíde A.

Črevné parazitózy: v oblastiach s nízkou úrovňou hygieny a sanitárnych opatrení, kde dochádza k znečisteniu pôdy, vody a potravín ľudskými a zvieracími výkalmi. Človek sa nakazí požitím kontaminovanej potravy a vody, ale aj pri chôdzi naboso, nakoľko larválne štádiá niektorých parazitov sú schopné sa aktívne prevŕtať do kože. V prevencii je potrebné dbať na hygienu rúk, nápojov a potravín. Vyvarovať sa chôdze naboso a plávaniu v stojatých a pomaly tečúcich vodách.

Sexuálne prenosné choroby

Najčastejšími sexuálne prenosnými chorobami sú HIV/AIDS, hepatitída B a C, syfilis, kvapavka, ďalej infekcie spôsobené chlamýdiami, trichomonádami, a herpes simplex. Nákaza sa prenáša hlavne nechráneným pohlavným stykom, pri HIV, hepatitíde B a C a syfilise je možný prenos krvou /transfúziou, kontaminovanou striekačkou, nesterilnými inštrumentami pri tetovaní, akupunktúre a piercingu/ a takisto je možný prenos z matky na dieťa. Medzi najčastejšie príznaky sexuálnych ochorení patrí vred na genitáliách, bolestivosť v oblasti panvy, výtok z vagíny a močovej rúry. Avšak mnohé môžu prebiehať bez akýchkoľvek príznakov.

Ich prenos zvyšuje nedostatok informácií o riziku a preventívnych opatreniach, ako aj sexuálny styk s náhodným partnerom. V bežnom sociálnom kontakte doma, v práci, ani vo verejnej doprave riziko infekcie nehrozí, takisto sa tieto ochorenia neprenášajú hmyzom.

Prevencia: Chrániť sa sexuálneho styku s náhodným partnerom počas dovolenky, používanie kondómu. Nepoužívať spoločné ihly a striekačky, pri potrebe parenterálneho podania lieku v zdravotníckom zariadení sa treba ubezpečiť, že tieto nástroje sú sterilné, originálne zabalené. Očkovanie je dostupné len proti hepatitíde B a HPV.

Všeobecné preventívne opatrenia

Dodržaním všeobecných preventívnych opatrení môžeme výrazne znížiť riziko expozície infekčným patogénnom, a tieto opatrenia by sme mali dodržiavať aj v prípade, že sme absolvovali očkovania a užívame antimalariká.

1. Piť vodu originálne balenú vo fľašiach, ak nie je dostupná, prevárať, filtrovať alebo dezinfikovať pomocou tabliet.

2. Pri potravinách sa riadiť heslom ešte z koloniálnej éry: „wash it, peel it, cook it“, nekonzumovať ľad, čerstvú listovú zeleninu, nedostatočne tepelne upravené mäso, vajcia a morské živočíchy, ani nepasterizované mlieko.

3. Vyvarovať sa poštípaniu hmyzom, alebo toto riziko zredukovať na minimum. Nosiť dlhšie oblečenie, používať repelent s vysokým so 40-50% obsahom DEET, IR3535 alebo Icardinu, spať pod moskytiérou, mať ochranné siete na oknách, používať elektrické alebo iné odpudzovače hmyzu.

4. Nekúpať sa v stojatých vodách v oblastiach, kde je endemická schistosomóza, vyvarovať sa chôdzi naboso po povrchoch /napr. plážach/, ktoré sú kontaminované fekáliami.

5. Vyhýbať sa kontaktu so zvieratami (pes, mačka, netopiere, líšky, opice…), po každom poranení zvieraťom vyhľadať lekársku pomoc pre postexpozičnú profylaxiu besnoty.

Prevencia malárie

Malária je častou, život ohrozujúcou chorobou, vyskytuje sa v mnohých tropických a subtropických oblastiach. Každoročne ochorie na maláriu viac ako 10 000 turistov. Ak ochoriete na maláriu počas cesty, nie vždy je možné nájsť vhodné a dôveryhodné zdravotnícke zariadenie. Ak ochoriete až po návrate, lekári v rozvinutých krajinách nie sú na toto ochorenie pripravení, môže dôjsť k mylnej diagnóze, k oneskoreniu liečby, a následne k rozvoju ťažkej formy malárie až k úmrtiu.

Riziko nákazy sa líši medzi jednotlivými krajinami, ale aj medzi oblasťami jednotlivých krajín. Menšie riziko je v mestských oblastiach a vo výškach nad 1500m nm a v suchej sezóne. Nie je to však vždy pravidlom.

Základné pravidlá antimalarickej prevencie:

  • Uvedomenie si rizika
  • Ochrana pred poštípaním komármi
  • Užívanie antimalarík
  • Včasná diagnostika a liečba pri objavení sa horúčky po viac ako jednom týždni od vstupu do malarickej oblasti

Antimalariká

Žiadne antimalarikum neposkytne úplnú ochranu, ale významne znižuje riziko vzniku smrteľnej formy malárie. Aj keď užívate antimalariká, netreba zabúdať na prevenciu poštípania komármi. Najčastejšie používané lieky v prevencii malárie sú: Lariam (Meflochín), Malarone (Atoquanone-Proguanil), Doxycyklín (Doxybene, Doxyhexal), v určitých prípadoch azitromycín (Sumamed). Vhodné antimalarikum Vám odporučíme s prihliadnutím na váš zdravotný stav, sprievodné ochorenia, dĺžku plánovaného pobytu, ako aj vzhľadom na výskyt rezistencie v oblasti, ktorú plánujete navštíviť. V oblastiach s veľmi nízkym rizikom je možné dodržiavať preventívne opatrenia a pri podozrení na maláriu sa preliečiť antimalarikom, tzv. „stand by treatment“. Na preliečenie sú vhodné kombinované preparáty obsahujúce artemisín.

Podľa krajiny, charakteru cesty, dĺžky pobytu, a s ohľadom na Váš zdravotný stav, Vám zostavíme individuálny očkovací plán.

Nakoľko niektoré očkovania majú dlhšiu dávkovaciu schému, je vhodné prísť minimálne 4-8 týždňov pred odchodom.

Povinné očkovania

  • Žltá horúčkaJedná sa o ťažké vírusové ochorenie prenášané komármi. Žltá horúčka sa vyskytuje v tropických oblastiach Afriky a južnej Ameriky. Vakcína  obsahuje oslabený vírus, podáva sa v jednej dávke 0,5 ml do podkožia. Imunita vzniká po 10 dňoch od očkovania a preočkovanie nie je potrebné. Očkovanie je potrebné zaznamenať do Medzinárodného očkovacieho preukazu. Záznam o očkovaní je potrebné nosiť so sebou, pri vstupe do niektorých krajín ste povinný sa týmto dokladom preukázať.
  • Meningokoková meningitídaOchorenie sa prenáša kvapôčkami z dýchacích ciest a pri úzkom kontakte s chorým alebo nosičom. Vakcína sa podáva jednorazovo 0,5ml subkutánne alebo intramuskulárme, imunita vzniká po dvoch týždňoch od očkovania a pretrváva približne 5 rokov. Očkovanie proti meningitíde sa odporúča pri ceste do oblastí s endemickým výskytom, hlavne do subsaharskej Afriky. Pri ceste do Saudskej Arábie počas púte Hajj je povinné očkovanie kvadrivalentnou vakcínou (ACYW).
  • Poliomyelitída 
  • Ochorenie sa prenáša fekálno-orálnou cestou. Proti poliomyelitíde (detskej obrne) sa očkuje v detskom veku, preočkovanie sa odporúča po 10 rokoch u osôb cestujúcich do rizikových oblastí. Vďaka eradikačným snahám toto ochorenie pretrváva už len v 9 krajinách (Afganistan, DRC, Indonézia, Keňa, Niger, Nigéria, Pakistan, Papua Nová Guinea a Somálsko).
  • Pri pobyte dlhšom ako 4 týždne v nasledovných krajinách (Afganistan, Indonézia, Nigéria, Pakistan, Papua Nová Guinea, Somálsko), môžu od Vás pri odchode požadovať doklad o očkovaní, v rozmedzí 4 týždne až 12 mesiacov pred dátumom výstupu z krajiny. 

Odporúčané očkovania

  • BesnotaV endemických oblastiach sa vyhýbajte aktivitám, ktoré zvyšujú riziko expozície zvieratám (hra so psami a mačkami, beh, bicyklovanie). Profylaktická vakcinácia proti besnote sa odporúča hlavne cestovateľom do odľahlých oblastí, kde nie je možné urýchlene navštíviť zdravotnícke zariadenie. Podáva sa v 3 dávkach, v deň 0, 7, 21-28. Po pohryzení alebo poškriabaní zvieraťom je potrebné okamžite vyhľadať lekársku pomoc, aj v prípade, že ste boli proti besnote očkovaní.
  • Brušný týfusChoroba spojená s nízkou úrovňou hygieny a sanitácie. Prenáša sa fekálno-orálnou cestou, najmä kontaminovanou potravou a nápojmi. V Pakistane sa vyskytuje multirezistentná forma. Vakcína sa podáva v jednej dávke, imunita pretrváva približne 3 roky.
  • Hepatitída AOchorenie spojené s nízkou úrovňou hygieny a sanitácie. Prenáša sa infikovanou potravou a nápojmi, medziľudským kontaktom, fekálno-orálnou cestou. Vakcína sa podáva v 2 dávkach, imunita pretrváva doživotne.
  • Hepatitída BHepatitída B je vírusové ochorenie, prenáša sa krvou, sexuálnym stykom a z matky na dieťa. Spôsobuje zápal pečene, žlté sfarbenie sklér a kože, pri chronickej infekcii môže vzniknúť cirhóza a karcinóm pečene. Pri krátkodobých cestách je riziko nákazy nízke, zvyšuje sa v závislosti od sexuálneho správania /hepatitída B je nákazlivejšia ako HIV/. Pri dlhodobom pobyte sa odporúča očkovanie proti hepatitíde B, nakoľko sa zvyšuje pravdepodobnosť ošetrenia u zubára, prípadne v inom nemocničnom zariadení. Prevalencia hepatitídy B je vysoká v krajinách subsaharskej Afriky, juhovýchodnej Ázie, v Amazonskej oblasti a v Karibiku. V SR sa od roku 1998 očkuje proti hepatitíde B v detskom veku. Vakcína sa podáva v troch dávkach, imunita pretrváva doživotne.
  • CholeraPre ľudí cestujúcich do vysoko endemických oblastí, hlavne pre humanitárnych pracovníkov a zdravotnícky personál v utečeneckých táboroch, je dostupná vakcína (Dukoral). Vakcína sa podáva perorálne, u dospelých a u detí nad 6 rokov v dvoch dávkach s odstupom minimálne 1 týždeň, u detí vo veku 2-6 rokov sú potrebné 3 dávky. Preočkovanie sa odporúča po 2 rokoch.
  • Japonská encefalitídaJedná sa zriedkavé, ale závažné vírusové ochorenie, ktoré sa vyskytuje v celej juhovýchodnej Ázii. Prenáša sa komármi. V súčasnosti je dostupná vakcína IXIARO, ktorá sa podáva v dvoch dávkach s odstupom 28 dní. Imunita vzniká približne po dvoch týždňoch, pretrváva približne 3 roky. Po podaní tretej vakcíny minimálne 10 rokov. Očkovanie sa odporúča osobám plánujúcim dlhodobejší pobyt na vidieku v endemických oblastiach.
  • Kliešťová encefalitídaOchorenie prenášané kliešťami, zriedka sa prenáša aj pri požití nepasterizovaného mlieka. Očkovanie sa odporúča turistom do zalesnených a trávnatých oblastí určitých európskych krajín. Krajiny s najvyšším výskytom sú: Rakúsko, Estónsko, Litva, Česká republika, Slovensko, Nemecko, Maďarsko, Poľsko, Švajčiarsko, Rusko, Ukrajina, Bielorusko, Bulharsko, Rumunsko, Irán. Menšia intenzita výskytu je v Dánsku, Francúzsku a v južnom Švédsku. Riziko pre cestovateľov je vyššie pri turistike, kempovaní a pri práci v zalesnenom teréne. Najvyššie riziko je na jar a v letných mesiacoch. Vakcína (FSME) sa podáva v troch dávkach: 0, po 1-3 mesiacoch, a 5-12 mesiacov po druhej dávke. Imunita trvá 5 rokov. Následne je vhodné preočkovanie.
  • Meningokoková meningitídaPrenáša sa kvapôčkami z dýchacích ciest a pri úzkom kontakte s chorým alebo nosičom. Vakcína sa podáva jednorazovo 0,5ml subkutánne alebo intramuskulárme, imunita vzniká po dvoch týždňoch od očkovania a pretrváva približne 5 rokov. Očkovanie proti meningitíde sa odporúča pri ceste do oblastí s endemickým výskytom, hlavne do subsaharskej Afriky. Pri ceste do Saudskej Arábie počas púte Hajj je povinné očkovanie kvadrivalentnou vakcínou (ACYW).
  • Žltá horúčkaJedná sa o ťažké vírusové ochorenie prenášané komármi. Žltá horúčka sa vyskytuje v tropických oblastiach Afriky a južnej Ameriky. Vakcína obsahuje oslabený vírus, podáva sa v jednej dávke 0,5 ml do podkožia. Imunita vzniká po 10 dňoch od očkovania a preočkovanie nie je potrebné. Očkovanie je potrebné zaznamenať do Medzinárodného očkovacieho preukazu. Záznam o očkovaní je potrebné nosiť so sebou, pri vstupe do niektorých krajín ste povinný sa týmto dokladom preukázať.

Bežné detské očkovania

  • DiftériaPrenáša sa kvapôčkami, pri kontakte s nakazeným človekom, prípadne kontaminovaným posteľným prádlom a odevmi. Proti diftérii sa očkuje v detskom veku, booster sa odporúča starším jedincom cestujúcim do rizikových oblastí.
  • TetanusTetatické spóry sa nachádzajú v pôde, nákaza vzniká ich zavlečením do rán. Proti tetanu sa očkuje v detstve, preočkovanie sa odporúča každých 15 rokov, prípadne pri poranení.
  • Čierny kašeľVysoko nákazlivé ochorenie, prenáša sa priamym kontaktom s postihnutou osobou, spôsobuje niekoľko týždňov trvajúci kašeľ, sprevádzaný cyanózou a zvracaním. Medzi hlavné komplikácie patrí pneumónia, encefalitída a podvýživa. Proti čiernemu kašľu sa očkuje v detstve, starším cestovateľom do endemických oblastí sa občas odporúča preočkovanie.
  • Hepatitída BHepatitída B je vírusové ochorenie, prenáša sa krvou, sexuálnym stykom a z matky na dieťa. Spôsobuje zápal pečene, žlté sfarbenie sklér a kože, pri chronickej infekcii môže vzniknúť cirhóza a karcinóm pečene. Pri krátkodobých cestách je riziko nákazy nízke, zvyšuje sa v závislosti od sexuálneho správania /hepatitída B je nákazlivejšia ako HIV/. Pri dlhodobom pobyte sa odporúča očkovanie proti hepatitíde B, nakoľko sa zvyšuje pravdepodobnosť ošetrenia u zubára, prípadne v inom nemocničnom zariadení. Prevalencia hepatitídy B je vysoká v krajinách subsaharskej Afriky, juhovýchodnej Ázie, v Amazonskej oblasti a v Karibiku. V SR sa od roku 1998 očkuje proti hepatitíde B v detskom veku. Vakcína sa podáva v troch dávkach, imunita pretrváva doživotne.
  • Hemofilové infekcieBaktéria Hamophilus influenzae je u detí častou príčinou pneumónie, meningitídy a iných život ohrozujúcich komplikácií, napr. epiglotitída, osteomyelitída, artritída a sepsa. Ohrozené sú všetky nezaočkované deti do 5 rokov.
  • OsýpkyVysoko nákazlivé ochorenie, prenáša sa priamym kontaktom s chorým jedincom. Častou komplikáciou ochorenia je zápal stredného ucha a zápal pľúc. Cestovatelia, ktorí nie sú kompletne zaočkovaní, sú touto chorobou ohrození pri cestách do endemických oblastí. Očkovanie prebieha v detstve, trivalentnou vakcínou (spolu s očkovaním proti mumpsu a rubeole).
  • MumpsEpidemická parotitída je vírusové ochorenie, ktoré primárne postihuje slinné žľazy. Najčastejšie postihuje deti, avšak u dospelých sa často pridružujú komplikácie, napr. orchitída, meningitída. Cestovatelia, ktorí nie sú kompletne zaočkovaní, sú touto chorobou ohrození pri cestách do endemických oblastí. Očkovanie prebieha v detstve, trivalentnou vakcínou (spolu s očkovaním proti osýpkam a rubeole).
  • RubeolaJedná sa o infekčné ochorenie s miernym priebehom, avšak infekcia v prvom trimestri tehotenstva môže spôsobiť poškodenie až úmrtie plodu. Preto sú ohrozené pri ceste do endemických oblastí najmä gravídne ženy, ktoré neboli kompletne zaočkované. Očkovanie prebieha v detstve trivalentnou vakcínou (spolu s očkovaním proti osýpkam a mumpsu).
  • PoliomyelitídaOchorenie sa prenáša fekálno-orálnou cestou. Proti poliomyelitíde (detskej obrne) sa očkuje v detskom veku, preočkovanie sa odporúča po 10 rokoch u osôb cestujúcich do rizikových oblastí. Vďaka eradikačným snahám toto ochorenie pretrváva už len v 9 krajinách.
  • TuberkulózaRiziko pre cestovateľov je nízke, zvyšuje sa pri dlhodobom pobyte v oblastiach s jej zvýšeným výskytom, hlavne pri profesionálnej expozícii v zdravotníckych zariadeniach, utečeneckých táboroch, väzniciach, útulkoch pre bezdomovcov a pod. Proti tuberkulóze sa očkuje v detstve, toto očkovanie má zabrániť vzniku ťažkej diseminovanej formy tuberkulózy.

Obsah cestovnej lekárničky závisí od dĺžky pobytu, plánovaných aktivít, a oblastí, ktoré navštívite. Je potrebné zvážiť aj dostupnosť zdravotníckych zariadení v danej krajine.

Cestovná lekárnička na krátke cesty do tropických a subtropických oblastí by mala obsahovať:

  • lieky, ktoré pravidelne užívate
  • vhodný obväzový materiál (obväz, gáza, náplaste)
  • dezinfekčné prostriedky (alkoholové tampóny, prostriedok na dezinfekciu rán a rúk)
  • analgetikum, antipyretikum
  • lieky proti kinetóze
  • lieky proti hnačkovým ochoreniam, zmes na prípravu rehydratačného roztoku
  • lieky proti bolesti hrdla, proti kašľu
  • antihistaminikum – krém, tabletky
  • antimykotickú, antibiotickú masť
  • repelent
  • antimalariká
  • tablety na dezinfekciu vody

Vieme Vám pomôcť s vybavením lekárničky pre expedície a dobrodruhov.

Vyšetrenie po návrate


Pre zamestnávateľov:

Poskytujeme kompletné vyšetrenie zamestnancov po návrate zo zahraničia


Pre cestovateľov:

Poskytujeme konzultácie a vyšetrenia v prípade zdravotných ťažkostí po návrate.


Ak máte po návrate bežné krátko trvajúce zdravotné ťažkosti / ochorenie dýchacích ciest, hnačkové ochorenia, drobné infekcie kože / – navštívte Vášho všeobecného lekára

Ak máte horúčku nad 38°C po návrate z malarickej oblasti, je vhodné vylúčiť maláriu

Nakoľko zatiaľ nemáme zmluvy s poisťovňami, poskytujeme vyšetrenie len na priamu platbu, prípadné laboratórne vyšetrenia podľa cenníka laboratória

Motto

Passion for travel medicine comes from passion to travel.

Recent Posts

Copyright by BoldThemes 2018. All rights reserved.